Binjektaš

Na križanju ulica Kneza Mutimira i Vlade Marjanovića u Livnu nalazi se kamen  sačinjen od klesanog žestaca, najvjerojatnije s Orlovače. Po jednima kamen je tu još od turskog vremena, a donio ga je neki aga onižeg rasta, kako bi mogao lakše uzjahivati konja pri povratku kući iz grada.

Po drugima kamen je ostao tu neuzidan nakon izgradnje kuće pokojnog Stipe Pervana krajem 19. stoljeća. Kada je u toj kući otvorena gostionica, s ovog kamena su gosti uzjahivali na svoje konje. Tako je dobio i svoje ime – binjektaš, po turskoj riječi koja označuje kamen s kojeg se uzjahuje i na kog se sjahuje.

Šezdesetih godina 20. stoljeća binjektaš je bio nestao. Nakon nekoliko dana potrage pronađen je kod jednog čovjeka, koji ga je, misleći da je kamen ničiji, namjeravao iskoristiti pri gradnji kuće. Prilikom asfaltiranja livanjskih ulica kamen je ostao na svom jestu, samo je zbog podizanja razine ceste postao dvadesetak centimetara niži. Ta nepravda prema kamenu ispravljena je pri nedavnom popločavanju Ulice kneza Mutimira, pa se binjektaša može ponovno vidjeti u njegovoj punoj veličini.