Umjetnička galerija BiH domaćin trijenalu grafike Livno

Prateći program 1. međunarodnog trijenala grafike Livno je samostalna izložba Dževada Hoze.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine od 8. veljače bit će domaćin dvjema izložbama i to Prvom međunarodnom trijenalu grafike Livno i izložbi Dževada Hoze. Kako navode u priopćenju iz Galerije nastavak je to uspješne suradnje Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Manifestacija 1. međunarodni trijenale grafike Livno nastavak je njegovanja fenomena bosanskohercegovačke grafike, prilika za nove međunarodne umjetničke suradnje i mjesto uvida u aktualne grafičke tendencije.

Prvi međunarodni trijenale grafike Livno okupio je 109 umjetnika iz 33 zemlje svijeta, a na izložbi u Sarajevu bit će predstavljeno 76 umjetnika iz 28 zemalja. Prateći program 1. međunarodnog trijenala grafike Livno je samostalna izložba Dževada Hoze. Dževad Hozo – osebujni grafičar, pisac, estetičar, akademik, pedagog koji je iškolovao generacije i generacije grafičara, čovjek s 50-godišnjim neumornim stvaralačkim radom bio je najbolji mogući izbor za prateću izložbu 1. međunarodnog trijenala grafike Livno. Dževad Hozo je cjeloživotnim angažmanom te predanim radom i ljubavlju prema grafici i studentima dao svoj monument grafici.

Iz bogata Hozina opusa na izložbi u Sarajevu predstavit će se djela iz ciklusa: Iz Makove mape, ciklusa Suočenja, iz ciklusa Sarajevske pasije (Hommage Maku Dizdaru) te ciklus na kojem autor radi zadnjih nekoliko godina, Autobiografika – Virtualni koncerti Dževada Hoze. Posjetitelji će izložbe moći pogledati do 16. ožujka, navodi se u priopćenju Umjetničke galerije.