Proslavljena dvadeseta obljetnica obrane livanjskoga kraja

Nizom kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija proslavljena je dvadeseta obljetnica obrane livanjskoga kraja. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Livna održanoj na sam dan proslave 23. travnja bili su nazočni predstavnici Udruga proisteklih iz domovinskog rata, Mario Nađ, branitelj iz Osijeka koji je kao sedamnaestogodišnji mladić, uništivši jedan tenk i transporter 23. travnja 1992. godine u Donjim Rujanima odigrao veliku ulogu u zaustavljanju neprijatelja i obrani livanjskoga kraja.

Među gostima bio je i savjetnik zamjenice ministra obrane Branko Zrno, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Mate Franjičević, zastupnik u federalnom Parlamentu Jozo Bagarić, predstavnici županijske vlasti dr. Nediljko Rimac, ministar MUP-a Filip Zrno, ministrica znanosti prosvjete kulture i sporta HB županije Gordana Cikojević, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša, zapovjednik 1. pješačke bojne, 4. pješačke brigade Livno pukovnik Mijo Šteko, zamjenik zapovjednika za potporu general Marko Stojčić, zapovjednik 1. pješačkog-gardijskog puka brigadir Slaven Lasić, zapovjednik 4. pješačke brigade brigadir Tomo Kolenda, župnik župe Livno fra Marko Jukić, gvardijan Anđelko Semren, predstavnici političkih stranaka, vijećnici OV Livna, te predstavnici medija. Nazočnima se prigodnim govorom obratio predsjednik OV-a Nijaz Golub kazavši da je važno nakon dvadeset godina djecu učiti istini i dobroti, te dodao: „Važno ih je naučiti da budu ljudi, da znaju da u ratu nije važno izabrati stranu, nego je važnije izabrati sebe. Izabrati sebe, prije dvadeset godina, a i danas, značilo je biti ili ne biti čovjek“, kazao je, između ostaloga, Golub. Načelnik Općine Livno Luka Čelan pozdravio je sve nazočne istaknuvši kako se danas dvadeset godina poslije, travanjskih događanja sjećamo s ponosom, izrazivši zahvalnost svima koji su sudjelovali u obrani livanjskoga kraja – našim braniteljima. Također je kazao kako su nadležnosti lokalne uprave za pomoć stradalnicima i razvojačenim braniteljima svedene na minimum. „ Danas dvadeset godina poslije, unatoč svim otežavajućim okolnostima vremena u kojem živimo, moramo imati snage i znanja i nastaviti sa stvaranjem boljih životnih uvjeta na lokalnoj razini, te iznaći mogućnosti za ravnopravniji položaj izvan granica naše općine, uz poštovanje svih drugih koji žive na ovim prostorima. Također treba reći da nemamo prava za sve naše probleme optuživati druge. Krajnje je vrijeme da usuglasimo svoje stavove, da definiramo zajedničke ciljeve, jer u protivnom naša borba i naša žrtva postaju upitni“, kazao je načelnik Čelan.

Nakon svečane sjednice, koju su svojim nastupom uveličali članovi mješovitog zbora Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dinara, na spomen obilježje za slobodu hrvatskog naroda položeni su vijenci i zapaljene svijeće. U Rujanima u Memorijalnom centru služena je sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup banjalučki mons. dr. Marko Semren. Svečanosti proslave dvadesete obljetnice obrane livanjskoga kraja završene su mimohodom i koncertom klape Cambi i livanjskih grupa Helios i The Ranch. Sama manifestacija „Dani obrane Livna“ započela je 13. travnja obilaskom sektora livanjske bojišnice. U sklopu kulturnih događaja predstavljena je zbirka pjesama Golgota, Golgota, autora Drage Čondrića u organizaciji livanjskog ogranka Matice hrvatske, otvorena je izložba livanjskog slikara Marijana Krivića te stalni postav zbirke oružja i vojne opreme u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica. Livnjacima je predstavljena i knjiga „Vode livanjskoga kraja“ autora Zorana Perkovića, a promoviran je i dokumentarni film iz serijala Heroji Vukovara – Sajmište, autora Eduarda Galića. Rukometni turnir je otvorio sportska događanja koja su nastavljena sa natjecanjem u sportskom ribolovu, malonogometnim turnirom zdravstvenih radnika te humanitarnim šahovskim turnirom. U sklopu obilježavanja dvadesete obljetnice obrane livanjskoga kraja javnosti je predstavljen prvi broj glasnika Općine Livno „Info Livno“. Objavljivanjem glasila cilj je sveobuhvatno informirati javnost o svemu što Općina Livno radi na stvaranju boljih životnih uvjeta naše zajednice. O svemu do sada urađenom ne samo u gradu Livnu nego na prostoru cijele naše općine, o trenutačnim poslovima te o planovima za budućnost od sada će se moći čitati na jednom mjestu, u glasilu „Info Livno“.