Planinarsko društvo „Cincar“

cincar-kruziPlaninarsko društvo „Cincar“ Livno osnovano je 23. travnja 1929. godine kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva iz Zagreba. Osnivači su bili Matko Kaić i prof. Rajko Radović. Prvi predsjednik bio je Zvonimir Lopata.

Za razvoj planinarstva u Livnu zaslužna je splitska podružnica HPD „Mosor“, koja je uredila i otvorila 22. studenoga 1936. godine planinarsko sklonište na Krug planini (1480 m) podno Cincara, u zgradi stočarske stanice kod Begova vrela (Begovača). Zgrada je sagrađena 1930. godine, a bila je vlasništvo Banske uprave. Planinari su je dobili zaslugom upravitelja stanice inž. Mahe Baljića. Bila je to zidanica u kojoj su planinari imali blagovaonicu, kuhinju i spavaonicu. U II. svjetskom ratu je potpuno uništena, a tada i Društvo prestaje s radom.

Društvo je obnovljeno 15. svibnja 1982. godine, a prestalo s radom početkom Domovinskog rata. Ponovno je obnovljeno 21. ožujka 1988. godine i od tada bilježi rezultate kako u organiziranim i realiziranim pohodima tako i u sve većem broju članova Društva. Spomenimo samo organiziranje dvodnevnog nezaboravnog druženja na Dan planinara Herceg Bosne u Podgradini kod Livna u kolovozu 2001. godine.

Najveći uspjeh Društva je izgradnja planinarskog doma na Kruzima (1265 m) na lokalitetu Kamenica. Danas može primiti na noćenje oko 50 planinara.

web: http://www.pd-cincar.livno.org