Livno na dan postalo središte ženske košarke, Trebinjke najuspješnije

ŽKK Livno svom gradu i ženskoj košarci priredio je veliki događaj. Organizirao je najmasovniji košarkaški turnir u regiji. Sudjelovao je 16 ekipa iz BiH i susjedne Hrvatske. Turnir je trajao jedan dan, igralo se u tri sportske dvorane, gradskoj “Dalibor Perković Dali” te sportskim dvoranama u Srednjoj strukovnoj i Ekonomskoj školi.

Počelo je svečanim otvorenjem u gradskoj dvorani već u 8.30, a završeno je dodjelom medalja, pehara i diploma u 20.30. Te srijede, 4. travnja, Livno je postalo bogatije za više od 300 mladih košarkašica, gledalo je 12 sati košarke u 40 utakmica, besplatno. Idejni začetnik turnira nazvanog Basketludilo bio je Slavko Krišto, trener i voditelj Škole košarke ŽKK Livno. Na njemu je bila i većina organizacijskog posla.

Pomogli su mu i ostali članovi uprave, brojni volonteri te sponzori. – Livanjke se nisu plasirale u vrh natjecanja – kazao nam je Krišto, što u konačnici i nije tako važno, važnije od svega je bilo druženje, promocija ženske košarke koja je u našim sredinama podcijenjena, slabije plaćena i u profesionalnim vodama, a bilježi bolje rezultate od tzv. muške košarke. – Što se samog turnira tiče, nada se da će se održati i dogodine te da će postati tradicija. Sve ekipe koje su prihvatile sudjelovanje došle su u Livno, one malo udaljenije i dan ranije, te nitko od sudionika nije imao ni jednu primjedbu – naglašava naš sugovornik te, na pitanje ima li umora, odgovara: – Ima, kako ne bi bilo. Na nogama smo već od ranog jutra, a to može samo čovjek do ludila zaljubljen u košarku. Ne znam ima li stvari na svijetu koju više volim od košarke.

Bitan mi je rad s djecom, odgajanje vlastitog kadra, naša prva ekipa debitirala je u Premijer ligi BiH i na kraju sezone ostvarila odlično 6. mjesto, a sve su to igračice potekle iz naše Škole košarke, sve je to naš domaći kadar! Sve ekipe su se tako zdušno borile, ostavljale, u pravom smislu riječi, srce na parketu. Grčevito su se borile za svaku loptu nerijetko završavajući na parketu, a onda je uslijedila žestoka završnica. U polufinalu su se za 3. mjesto i brončanu medalju borili zagrebačka Folka Borovje i Podravac Virje. Bolja je bila Folka.

Veliki finale

U finalu su snage odmjerile ekipe ŽKK Trebinje 03 i ŽKK Tomislav. Trebinjke su nadigrale suparnice i zasluženo osvojile 1. mjesto bez poraza. Na tom pohodu su svladale ŽKK Vodice, ŽKK Brotnjo, ŽKK Folka Borvoje (Zagreb), potom ŽKK Konjic, još jednom Zagrepčanke te na koncu ŽKK Tomislav. U Trebinje su odnijele i naslov najbolje igračice koji je pripao Ani Milanović.

( Večernji list / Željka Mihaljević )