Kako je Buško jezero dobilo ime?

Kada se usred ljetnih vrućina razina ovog jezera spusti, ukaže se zelena površina polja, a usred njega veliki pješčani sprud. Mještani ga zovu Prisap (i Kraljičin nasip).

No, najzanimljivije je ono što o njemu priča narodna predaja. Legenda kaže da je, dok je Buško Blato bilo prvotno jezero, neka kraljica dala načiniti nasip od jugozapada prema sjeveroistoku tako da je veliki dio polja osušila. Priča spominje kraljicu Bugu (odatle naziv Buško), a kraljica Buga sestra je petorice prve hrvatske po predaji poznate braće: Kluku, Lobelu, Muhlu, Kosencu i Horvatu, te sestri Tugi. Ovih sedmoro Hrvata poveli su narod Hrvata iz njihove pradomovine na ove naše strane.

Dokumentarni film govori o potapanju Buškog jezera u sedamdesetih godina 20. stoljeća gdje je potopljeno oko 60 kvadratnih kilometara plodne zemlje u Buškom blatu. Narod se iselio po cijelome svijetu, mnogi bez povratka. Danas je tamo najveće akumulacijsko jezero u Europi. Ljudi koji su ostali i oni koji se vraćaju pokušavaju ostvariti novi život u zavičaju.

Koliko uspješno, možete pogledati u dokumentarnom filmu HRT-a “Život na jezeru”.