Iznenađenje za restauratore na Gorici

Polovicom svibnja nastavljena je prošle godine započeta obnova pročelja crkve sv. Petra i Pavla. Dok su lani konzervatorsko-restauratorskim radovima bili obuhvaćeni viši dijelovi crkve i zvonika, ove godine zamjena oštećenih kamenova vrši se na visini do 5 metara.

Radove vrijedne gotovo 200.000 maraka i koji bi trebali biti gotovi do 29. lipnja, svetkovine sv. Petra i Pavla, izvodi Neir d.o.o. iz Splita.

Prilikom vađenja jednog od kamena iz pročelja južnog zvonika pronađena je uklesana niša u kojoj su bile smještene dvije kamene ploče dimenzija 33 x 15 centimetara, posvećene početku gradnje crkve na Gorici. Na prvoj je latinicom na hrvatskom jeziku jednostrano upisano:

Kad su bratja Bogom složna, dila su im svaka možna.

Na drugoj se nalazi obostrani latinski napis naslovljen latinskom skraćenicom D.O.M. – Deo Optimo Maximo, što u prijevodu znači: Bogu najboljem i najvećem (posvećeno). Na njoj je zapisano:

Dana 30. lipnja 1854. ovaj prvi kamen crkve svetoga Petra apostola, glavnoga zaštitnika distrikta Livno, blagosloviše izmolivši vjerovanje i postaviše pobožni sinovi svetoga Franje Asiškoga, članovi provincije Bosne Srebrene, oci: Filip Pašalić, Mihovil Kutleša, Lovro Karaula, Josip Vukadin, Grgo Lozić, Bonaventura Jurić, Pavo Vujičić i Frano Ćurić. Prisutni dužnosnici, plemenita gospoda: Rašid-beg, zamjenik upravitelja – viceguverner, i Spiridon Rajković, vicekonzul austrijski u Livnu.

Kako je nalaz bio potpuno neočekivan, jedna od ploča je oštećena prilikom radova. Obje ploče se trenutno nalaze u Splitu na restauraciji, nakon čega će biti pohranjene u Muzeju na Gorici. Bit će izrađene i tri replike ovih ploča, od kojih će jedna biti stavljena na mjesto gdje su ploče pronađene, a druga će biti izložena ispred crkve.

U srpnju će pod vodstvom profesorice Suzane Damiani biti nastavljena restauracija freski unutar crkve. Ovaj put bit će obuhvaćene freske na stropu iznad kora i u crkvenoj lađi ispred kora, čime će freske, koje je 1906. naslikao Marko Antonini, biti u potpunosti obnovljene.

U planu je i restauracija glavnog i bočnih oltara. Glavni oltar je zajedno s kipovima svetaca (Petar i Pavao, Ilija i Juraj), te reljefima (Abraham žrtvuje Izaka, Melkisedak, Posljednja večera), izradio Ferdinand Prinoth iz St. Ulricha (Gröden, Tirol).

Šest pobočnih oltara djelo su Franje Lacha iz Ljubljane i u crkvu su stigli 1885. godine. U jednom od njih nalazi se kip Bogorodice, dar jedne talijanske grofice fra Miji Sučiću, koju je on izliječio prilikom svog boravka u Italiji 1860. godine.