Voda u tradicijskoj kulturi Bosne i Hercegovine

Povodom dana općine Livno, 24. rujna 2012. godine, u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici u Livnu otvorena je izložba pod nazivom “Voda u tradicijskoj kulturi Bosne i Hercegovine“.

U uvodnoj riječi ravnatelj muzeja i galerije gospodin Josip Gelo pozdravio je prisutne te ukazao na nekoliko značajki same izložbe. Jedan od autora izložbe je karmelićanin o. Zvonko Martić, koji je u svom izlaganju naglasio važnost očuvanja prirodne baštine naše zemlje, a napose vode. Autor nas upućuje na razmišljanje o vodi i njezinom značenju za ljudski život. Ona u životima ljudi ima veliku ulogu i često su uz nju vezane mnoge priče i legende, ali i religijske simbolike.

Cijelo je otvaranje izložbe bilo popraćeno nastupom ženske skupine KUD-a „Kamešnica“. Sama izložba znak je velike želje za pokazivanjem ljepota naših krajeva. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Livna gospodin Luka Čelan i predsjednik gradskog vijeća gospodin Nijaz Golub, te građani Livna zajedno s fratrima i novacima samostana na Gorici.