Franjevački muzej uključen u međunarodni Dan muzeja

gorica-livnoFranjevački muzej i galerija Gorica Livno uključen je u međunarodni Dan muzejske solidarnosti prema projektu međunarodne platforme Cultureshutdown kao podrška svim kulturnim institucijama u BiH.

Platforma Cultureshutdown, koja okuplja preko 160 kulturnih institucija, osnovana je kao globalna volonterska, neprofitna mreža znanstvenika i kulturnih djelatnika u siječnju 2012. godine. Cilj joj je ujedinjenje na globalnoj razini kako bi se spriječilo uništavanje kulturne baštine koja pripada svim građanima BiH.

Na svojim web stranicama sudionici ovog projekta, kao i Franjevački muzej i galerija Gorica, će postaviti svojevrsnu virtualnu izložbu dokumentacije kao čin podizanja svijesti o akutnoj krizi i zatvaranju kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Naime, u ponedjeljak, 4.ožujka navršava se šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu i to zbog neuspjeha izvršne vlasti da osigura pravni status i odgovarajuća sredstva za tu instituciju s tim da su i druge kulturne institucije pred zatvaranjem.

Iz navedene platforme pozivaju i druge muzeje diljem svijeta da pokažu svoju solidarnost s ugroženim bosansko hercegovačkim kulturnih institucija jer samim sudjelovanjem u dan muzeja solidarnosti doprinose rješavanju ove krize.

http://fmgg-livno.com/