Duga devizna putovanja

Da i u ova ratna vremena ima poduzeća koja čvrsto stoje na nogama, uvjerili smo se ovih dana u najuspješnijem livanjskom kolektivu – Poduzeću za prijevoz putnika „ Livno-bus“. Kolektiv koji od mjeseca lipnja ove godine posluje pod tom firmom, trenutačno zapošljava oko 2000 radnika od čega oko 90 posto u direktnoj proizvodnji.

Zbog nemogućnosti normalnog odvijanja prijevoza putnika na prostoru bivše Jugoslavije i povećanog rizika putovanja, ovaj uzorni kolektiv svoju osnovnu djelatnost obavlja u izuzetno teškim uvjetima i sa znatno smanjenim opsegom rada i angažiranja prijevoznih kapaciteta. Smanjeni fizički opseg poslovanja kompenzirao je, svojim maksimalnim angažiranjem na međunarodnim linijama.

Prema riječima prvog čovjeka ovog kolektiva, vršitelja dužnosti direktora gosp. Ilije Čečura,  „Livno-bus“ redovno održava sve registrirane autobusne linije za Njemačku sa krajnjim destinacijama u: Munchenu, Sluttgartu, Hamburgu, Frankfurtu, Dortmundu i Berlinu, a polasci su gotovo svakog dana u nekom od navedenih putnih pravaca. Prijevozom putnika na ovim linijama prošle godine je ostvaren brutto devizni prihod od cca 4 miliona njemačkih maraka, dok je na međunarodnim linijama u periodu siječanj – kolovoz 1992. godine ovaj kolektiv imao devizni prihod od oko 2,5 miliona DEM, a u mjesecu kolovozu oko 420.000 maraka. .

Ako se ima u vidu da je red vožnje na tzv. domaćim linijama zbog rata reduciran gotovo 100 posto (održavaju se samo linije za Split, Zagreb, Osijek i Tomislavgrad) onda je  jasno da su ostvareni financijski efekti više nego dobri. Zaposleni u ovom kolektivu još nisu osjetili što znači zakašnjenje u isplati osobnog dohotka; spadaju među rijetke u livanjskoj općini koji su redovno primali i posljednji zarađeni dinar. Pitanje koje se nameće glasi: kako je moguće u ratnom okruženju ostvarivati pozitivne rezultate poslovanja?

U ovom kolektivu ništa nije prepušteno slučaju.

Najsuvremeniji vozni park zadovoljava stroge kriterije projekta »Evropa 92″, čime se danas može pohvaliti malo prijevoznika na prostorima bivše Jugoslavije; dostignut je visok stupanj radne i tehnološke discipline, red vožnje i optimalni uvjeti rada zaposlenih na tehničkom održavanju su na evropskom nivou .

Zahvaljujući visokom stupnju likvidnosti  „Livno-bus“ ni jednog trenutka nije oskudijevao u zalihama goriva, maziva, rezervnih dijelova, autoguma i drugog repromaterijala. Od početka rata na području livanjske općine ovaj kolektiv je za potrebe HVO angažirao 10-15 autobusa, a u postrojbama branitelja mobilizirana je jedna trećina radnika – vojnih obveznika. Ovaj kolektiv koji već deset godina obavlja prijevoz putnika na međunarodnim autobusnim linijama, odavno stekao je renome jednog od najboljih poslovnih partnera poznatog njemačkog državnog prijevoznika „Deutsche Touring“ iz Frankfurta. Do kraja godine, kako reče direktor Čečura, bit će realizirana nabava nekoliko novih voznih jedinica marke „Neoplan“, najviše turističke klase, što će ovog našeg prijevoznika putnika učiniti još konkurentnijim na izbirljivom tržištu prijevoznih usluga na drumovima Europe.

Nedžad VREBAC / Livanjski vidici broj 1 / 28.9.1992