Dr. Fra Mihovil Sučić

Dr. fra Mihovil Sučić, krsnim imenom Stjepan, rođen je 26. lipnja 1820. Godine u Livnu od roditelja Petra Sučića i majke Ruže rođene Gelić iz Šujice. Osnovno obrazovanje stekao je u Livnu. Budući da je izrazio želju postati svećenikom redovnikom, upućen je u Fojnicu na dalje školovanje. Primljen je u novicijat 14. Srpnja 1837. godine. Nakon završenog novicijata u Fojnici 1838. odlazi u Veneciju na filozofsko-teološki studij. Za svećenika je zaređen 1843. godine. Nakon završenog studija filozofije i teologije u Veneciji, fra Mihovil tijekom 1845. godine dobiva dopuštenje crkvenih i redovničkih vlasti za studiranje medicine i kirurgije u Padovi. Studij medicine i kirurgije završava 1851. godine.
Potom se vraća u Bosnu gdje se posebice posvećuje apostolatu medicine, obavljajući medicinsku praksu karitativno, udruženo sa svojim franjevačkim poslanjem. Tako je istodobno bio članom svekolikog franjevačkog bratstva, a i članom univerzalnog liječničkog bratstva koje neprekinuto traje otkako se liječništvo začelo, preko Hipokratove liječničke deontologije do današnjih dana.

Izgleda da se po povratku u Bosnu fra Mihovil uglavnom bavio liječništvom, a manje pastoralnim radom. Jedan kroničar bilježi: “Teško je i pojmiti što sve morade pretrpjeti u obavljanju liječničke službe dr. fra Mihovil. Nije bilo fijakera ni željeznica, nego torbu s kirurškim instrumentima na rame i štap u ruke pa je tako obilazio sela i gradove svuda svoju izvanrednu vještinu pokazujući. Bolesnik, čim bi čuo da dr. fraMijo hećim /kako su ga u narodu popularno zvali/ dolazi, odmah bi se sretnim osjetio, znao je da mu dolazi vješti i ljubežljivi liječnik, koji ne traži svoju korist, nego jedino ozdravljanje bolesnika”. O njegovom umijeću i savjesti pričalo se po Bosni. Krajem veljače 1865. godine bi pozvan u Šujicu da pomogne pri porodu jednoj muslimanki. Pomoć je bila djelotvorna, majka i dijete spašeni su. Ako je vjerovati narodnoj predaji, fra Mihovil je tu pacijenticu porodio carskim rezom. Međutim, sati i sati pješačenja, surova i nemilosrdna zima, te zdravlje koje je već bilo narušeno učinili su svoje. Fra Mihovil je obolio od teške upale pluća i umro u Livnu 3. ožujka
1865. Imao je samo 45 godina.

Pokopan je na livanjskom groblju Gorica, a njegov velebni nadgrobni spomenik podigoše livanjski franjevci tri godine nakon njegove smrti. Golemi kameni blok, 3,5 m visok križ, sarkofag 3,80 dug i 1,5 m širok i 1,90 visok, dominira grobljem. Na spomeniku piše: “Žertva ljubavi krstjanske, pade 3. ožujka 1865. V. C:O: MIHOVIL SUČIĆ, rođen u Livnu, red S.O. FRANJE, naučitelj ljekarstva i ranarstva dobi 45”. Nešto niže: “KOMU zafalna bratja redovnici zgroznim suzam staviše spomenik ovaj 1868”. Ispod toga “Dovuče iz Žabljaka obitelj Ivana MIHALJEVIĆA iz Zagoričana, spomocju obitelji Mate MIHALJEVIĆA iz Potočana na 28 volovah”.