Dokumentarni film: Duvanjsko polje, Livanjsko polje – početak ili kraj jedne zemlje

U dokumentarnome filmu, govore predstavnici EuroNatura i Udruge Naša baština: Martin Schneider – Jacoby, Marko Radoš Mara, Stipan Đivić, Mićo Šarac, Drago Zrinušić …

Livanjsko polje

Rumora : Kisele kiše sve će uništiti u regiji

U slučaju gradnje termoelektrane s rudnikom lignita u Livnu u radijusu od 50 kilometara došlo bi do termičkih promjena, a prijeti i mogućnost zagađenja podzemnih voda kojih u krškom području ima mnogo.

Također nam u tom slučaju prijete kisele kiše koje bi uništile floru i faunu, a ljudima na tom području prijete smetnje s dišnim organima, pa čak i karcinomi – upozorava Lovro Rumora, supredsjednik županijske organizacije Zelene liste.

– Izgradnjom takve elektrane u atmosferu bi moglo biti pušteno dva do tri milijuna tona ugljičnog dioksida, dvije i pol tone sumpornog dioksida, tisuću tona dušičnog oksida te po tri stotine tona prašine i žive na godinu – zabrinuto nabraja Rumora te dodaje kako je, osim zabranjenog lignita, problem i u zastarjeloj tehnologiji koja bi se primjenjivala u termoelektrani u Livnu.

To su, pojašnjava, zastarjele tehnologije koje se “bacaju” u tranzicijske zemlje, a alternativa su im termoelektrane s nultom emisijom koje su nešto skuplje, ali daleko manje štetne za okoliš.

– Projekti koji mogu imati utjecaja na susjednu zemlju, kao što bi bila termoelektrana u Livnu, svakako bi se morali provoditi u suglasnosti dviju vlada, a naša zabrinutost je utoliko veća jer, kako se čini, naša Vlada i stručne službe nisu upućene u ovu situaciju.

Zbog svega navedenog, kazuje Rumora, Zelena lista daje punu podršku udrugama koje se protive projektu termolelektrane u Livnu, a i sami namjeravaju uputiti dopis hrvatskoj Vladi u kojem bi odgovorne uputili u moguće posljedice za Hrvatsku te zatržuili povratnu informaciju što namjeravaju poduzeti.

– Mi “Zeleni” svjesni smo da se energetska situacija mora popravljati i da je Bosna veliki potencijalni izvor energije i za Hrvatsku, ali smo protivnici nečiste energije – zaključuje Rumora.
M. Mrčić RADIĆ