Crno-bijelo u belaju – izložba Željka Maganjića

08U sklopu obilježavanja obljetnice obrane Livna u subotu 13.travnja u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija Željka Maganjića “Crno-bijelo u belaju”. Izložba će biti postavljena u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica.

Prema riječima Josipa Gele, ravnatelja muzeja, bit će izložene 32 fotografije ratne tematike, a ovom izložbom se želi odati počast Željku Maganjiću i izraziti zahvalnost njegovom angažmanu tijekom rata.

Izložba će biti postavljena do 3.svibnja.

[nggallery id=8]

Željko Maganjić rođen je u Orguzu kraj Livna 1961. godine, a tragično je preminuo u prometnoj nesreći kod Dugopolja početkom listopada 1996. godine. Prije rata živio je u Livnu i radio je kao profesor u poljoprivrednoj školi i kao kazališni glumac. Radio je i kao dopisnik Slobodne Dalmacije iz Livna, te pred sam početak rata počinje objavljivati i prve fotografije. Uskoro postaje ratni fotoreporter Feral Tribunea. U ljeto i jesen 1991. boravi na slavonskim bojištima gdje je kao jedini hrvatski novinar ušao u spaljeno selo Ćelije. Tih mjeseci iz Livna seli u Split, dok je kao Feralov fotoreporter svo vrijeme rata angažiran na bosanskoherecegovačkim ratištima, od Mostara preko Livna do Sarajeva.