Bukovača

Prostor oko izvora rijeke Bistrice u Livnu naziva se Duman i nalazi se oko 700 metara sjeverno od središta grada.

Riječ duman na staroslavenskom označava duboku kotlinu.Duman izvire ispod ogromne gole pećine ispod brda Crljenice . Vrelo Dumana već je pri svom izvoru vrlo jako, no svoju jačinu je pokazala Bukovača 13.06. 2007. godine (Sv. Ante Padovanski) slap koji se otvorio na velikoj visini i slijevao se punim intenzitetom svega 40 minuta.

Nije rijetkost da uska pećina, odmah pokraj Dumana koju narod zove Skoza provrije u jesen, a nekada i u proljeće, kada udare mnoge kiše, Bog zna gdje, pa se tu otvori jako vrelo. Ta voda teče najduže četvrt sata, a onda opet presuši. Kad voda presuši, ide svijet ovamo, da traži, je li što nanijela, jer se je već više puta dogodilo, da su tu našli raznih predmeta, kao starog novca, nakita, noževa, lonaca i t. d. nitko ne zna odakle bi te stvari mogle doći.

Ali Bukovača, specifičan tok vode koji se obrušavao obojen zemljom crvenicom i preko brane pretvarao u tok u dvije boje, izaziva pažnju naročito geologa koji pokušavaju odgonetnuti tu nesvakidašnju pojavu. Ostaje nerazješnjen fenomen u slučaju Bukovače i njene pojave na tako visokom dijelu. U neposrednoj blizini nalazi se još jedna velika pećina nad samim Dumanom, ranije posjećivana te se pripovijedalo da su za pola sata hoda pred zemljom izašli na čistinu, sa koje se otvara pogled na oveću ravnicu. Rekoše, da je ta ravnica obrasla travom, a na jednom mjestu se vidio strnokos, po čemu da zaključuju, da su tu prije ljudi stanovali i pšenicu sijali. Isto tako pripovijedali su, da su na tom polju našli veliku kamenu ploču i na njoj dva komada željeza slična čirjacima. Oni kažu, da je na tom mjestu bila crkva i u njoj oltar, te da su se kršćani za vrijeme progonstva u toj crkvi Bogu molili. Osim toga našli su ovdje mnogo porazbijana kuhinjskog posugja, a osobito razbijenih lonaca, za tim ljudskih i životinjskih kosti, ugaraka i t.d.

Osim ove pećine još su tu dvije nešto manje pećine, jednu zove narod Zmaja, a drugu Jejinska. U Zmaji kažu da su našli veliku kamenu ploču i na njoj uklesan natpis turskim slovima. Kažu, da je u toj pećini oveće jezero. Zmaja zove se za to, jer je tu po narodnom vjerovanju i pričanju živio u prastara vremena Zmaj, a Jejinska jer se u njoj roče sove i jejine.
Nad Dumanom vide se i danas na Crljenicama dvije ogromne željezne alke. Po jednoj verziji živjela je na Crljenicama kraljica, koja je kroz te alke vukla na konopu vodu iz Dumana, za tim mlijeko, meso i drugo, što joj je za život trebalo. Po drugoj verziji bilo je sve ovo veliko jezero, pa su za te alke lađe vezali. Vele, da se iste takve dvije alke nalaze i na gori Strmici u Dinarskim planinama nedaleko Prološke drage. Prema tomu drže mnogi, da je čitavo Livanjsko polje bilo ogromno jezero, a ona mjesta, gdje su alke, da su bila pristaništa za brodove.